top of page

Koppning/Cupping

Cupping eller koppning är en effektiv behandling som närmast kan jämföras mer djup massage och ursprungligen kommer från traditionell kinesisk medicin och har använts i tusentals år. Man talar om tre huvudsakliga former av koppning. Koppningsmassage är när vakuumkoppar eller silikonkoppar används för att långsamt massera valda delar av kroppen. Torrkoppning innebär att man placerar vakuumkoppar på strategiskt utvalda platser antingen kopplat till tryckpunkter eller direkt på ett skadat område och låter dessa sitta under en kortare period. Våtkoppning går till på samma sätt som torrkoppning med skillnaden att man efter en kort stund av torrkoppning tar bort kopparna och punkterar huden med antingen nålar eller skalpell och sedan åter appliceras kopparna över området. Den metod vi använder oss av är torrkoppning. 

 

Hur känns det?

När kopparna appliceras så känns det lite tight till en början medan huden sugs upp i koppen, men den känslan försvinner fort medan flera koppar placeras. Undertrycket justeras i kopparna och vi kontrollerar att det inte gör ont någonstans. Ganska snart vänjer sig din kropp vid känslan av kopparna och du får svårt att urskilja de individuella kopparna som är utplacerade. Kopparna lämnas mellan 5 och 20 minuter beroende på vad som behandlas och hur du upplever det. När trycket i undertrycket i kopparna släpps kommer en lättnadskänsla. När alla koppar är avlägsnade masseras det behandlade området lätt. 

 

Varför koppning?

När kopparna sitter på huden lyfter de och lättar på bindväven vilket ökar blod- och lymftillströmningen till hud och muskler i området. Lymfsystemet ansvarar för att rensa ut slaggprodukter och toxiner från kroppen och med koppning ger du kroppen en lymfboost.

• Skapar extra avslappning i mycket spända muskler

• Ökar blodcirkulation

• Hjälper till att släppa på muskelknutor

• Rensar kroppen från toxiner och slaggprodukter

• Gynnsamt för lymfsystemet

• Mjukar upp och påskyndar läkning i bindväv/fascia och muskler

• Smärtlindring

• Aktiverar dåligt aktiverade muskler

 

De där röda ringarna?

Det är viktigt att förstå att de röda ringar som syns efter koppning inte är blåmärken, det är väldigt ovanligt att de gör ont. Blåmärken uppstår av fysisk påverkan som stötar eller slag, koppning är det motsatta. I stället för att trycka eller stöta din hud och dina muskler så lyfter och drar koppning. De röda märkena är resultatet av att blod dras till området, ju mörkare området är desto mer blod, lymfa och toxiner har dragits upp dit under behandlingen. Märkena finns kvar allt mellan några timmar upp till flera dagar. Oftast minskar märkenas intensitet när man behandlar flera gånger. 

 

Efter koppning

• Tänk på att dricka mer vatten än vanligt efter koppningen. Du har satt fart på lymfsystemet och extra vätska hjälper till att skölja ut toxiner och slaggprodukter.

• Duscha inte direkt efter din behandling.

• Håll det behandlade området täckt och varmt direkt efter behandlingen.

• Det är normalt att känna sig matt och lätt illamående dagen efter din koppningsbehandling. Det är din kropp som behandlar och gör sig av med toxiner och slaggprodukter.

 

De positiva effekterna med koppning blir tydligare och starkare med tiden så regelbundna behandlingar rekommenderas.

 


Kontakta oss för kostnadsfri konsultation och prisuppgifter

cupping.jpg
bottom of page